Τρίτη 14 Ιουνίου 2016

Σκλάβος είναι αυτός που περιμένει κάποιον να τον ελευθερώσει.


      Βλέπω πόλεις γεμάτες, με ανθρώπους, φώτα, κτίρια, φωνές, μουσικές, μα ψυχές άδειες, σκοτεινές, φοβισμένες, πονεμένες, δοσμένες. Βλέπω φιγούρες ξένες, αγχωμένες, παγωμένες σε δρόμους, λεωφορεία, μαγαζιά. Βλέπω ανθρώπους να μην κάνουν όνειρα, να μην έχουν επιθυμίες και να μην επιλέγουν το δρόμο τους. Περιμένουν, απλώς περιμένουν. Αυτό έμαθαν κι αυτό κάνουν. Να περιμένουν.


     Κανείς δεν μίλησε για ευκολία και κανείς δεν απέκτησε γρήγορα όσα επιθυμούσε. Το θέμα είναι όμως να ζεις για σένα. Να μην επαναπαύεσαι και να μην αρκείσαι στις υποσχέσεις των άλλων γιατί δεν πρόκειται τίποτα άλλο πέρα από λόγια.  Ζήσε, ονειρέψου, προσπάθησε και χαμογέλα όσο κι αν όλα γύρω σου μοιάζουν σκοτεινά και μάταια. Γιατί υπάρχει κάτι χειρότερο από τη βαρβαρότητα που ζεις κι αυτό είναι ότι την ανέχεσαι!

    Μην περιμένεις πως κάποιος θα κάνει το μαγικό για σένα ή θα τρέξει να σε σώσει. Επιβάλλεται εσύ να το θέλεις και να το επιδιώξεις, να παλέψεις για όσο αντέξεις. Και να ξέρεις πως η αντοχή είναι ανάλογη της επιθυμίας σου, όσο μεγαλύτερο το θέλω άλλο τόσο μεγαλύτερη η επιμονή που θα παρουσιάσεις. Μην μετριάζεις τα θέλω σου και μην αρκείσαι στα λίγα όταν μπορείς να έχεις τα πολλά. Μίλα, διεκδίκησε, επαναστάτησε για τα συμφέροντα και τα δικαιώματα σου. 

    Το κλουβί είναι ανοιχτό χρόνια τώρα μα δεν θέλεις να βγεις, διστάζεις. Κανείς άλλος όμως δεν σε κρατά παρά μόνο ο ίδιος σου εαυτός και οι ίδιοι σου οι φόβοι. Και υπάρχουν δύο κατηγορίες ανθρώπων. Αυτοί που σκέφτονται τους φόβους τους και εκείνοι που φοβούνται τις σκέψεις τους. Όπου κι αν ανήκεις, να αναγνωρίζεις τους φόβους σου και να μάθεις να τους αντιμετωπίζεις, να τους εκμηδενίζεις. 

     Αυτοί στον φόβο σου ποντάρουν και εξουσιάζουν τη ψυχή σου, τρώγοντας αδυσώπητα το μυαλό σου. Έτσι έκαναν και έτσι θα συνεχίσουν για όσο εσύ το επιτρέπεις. Δεν έσπασε τώρα το σύστημα, από τα θεμέλια χτίστηκε λάθος. Εσύ όμως και ο καθένας μας δεν πρέπει να είμαστε σκλάβοι κανενός, ούτε του ίδιου μας του εαυτού. Βρες το θάρρος και την τόλμη να ζήσεις ελεύθερος γιατί αυτό αξίζεις και για αυτό προορίζεσαι.

    Ελευθερία σημαίνει να είσαι ανεμπόδιστος να ζήσεις τη ζωή σου όπως εσύ επιλέξεις. Οτιδήποτε λιγότερο από αυτό θεωρείται μορφή σκλαβιάς. Δεν είσαι μαριονέτα να σου κινούν τα νήματα. Είσαι άνθρωπος με ισχυρές επιθυμίες και αμέτρητες ικανότητες. Εκμεταλλεύσου τα εσύ αυτά και όχι άλλοι. Άντε τι περιμένεις; Κουνήσου!


  We all want to help one another. Human beings are like that. We want to live by each other’s happiness - not by each other’s misery. We don’t want to hate and despise one another. In this world there is room for everyone. And the good earth is rich and can provide for everyone. The way of life can be free and beautiful, but we have lost the way. (The Great Dictator's Speech - Charlie Chaplin)